Administrar

Portaveu del Grup Municipal del PSM-Entesa Nacionalista a l'Ajuntament

SA POBLA, EL COST DE LA FIDELITAT

sgallardo | 27 Gener, 2010 23:56

Aquest és el títol del capítol dedicat a sa Pobla de la sèrie "memòria i oblit d'una guerra", produïda per cinètica per a televisió de Mallorca (M), la preestrena del qual ha tengut lloc aquest vespre a sa congregació, en una sala que gairebé s'ha omplert, un acte que ha estat senzill i entranyable.

 MIO_SAPOBLA.pdf

 

Demà dijous, a les 22, 10h, i el diumenge a les 20'40h per televisió de Mallorca podreu veure aquest capítol.

 

Realment estam acostumats a veure com un fet normal i reiterat a les televisions, als cinemes, arreu en general, películes i documentals sobre les terribles experiències viscudes per totes aquelles víctimes dels més diversos i sagnants conflictes arreu del món, des de la segona guerra mundial a la guerra d'Irak, passant per les dictadures de Sudamèrica dels 70 i 80, Vietnam, l'holocaust, etc... però com s'ha dit avui en la tertúlia després de la presentació, la veritat és que en aquesta societat de l'estat espanyol que ens agrada autoanomenar com a "democràtica" estam disposats a reconéixer a les víctimes dels horrors externs, però no volem saber res de les pròpies, d'aquí, de casa nostra.

Gràcies a televisió de mallorca i a aquesta sèrie, al manco el testimoni d'uns fets històrics com van ser el de totes les víctimes de la guerra que van lluitar en defensa de la república i de la llibertat, i de les persones objecte de represalies i persecució durant tants i tants d'anys han pogut sortir a la llum públicament i a la vegada composarà un arxiu gràfic que fins ara no existia, a partir del testimoni d'algunes de les víctimes i dels seus amics i familiars, una tasca que no es podia torbar més en el temps a fer-se perquè si no ja no hagués estat possible segurament.

és possible que alguns no entenguin el sentit d'aquesta sèrie documental, que fins i tot la qüestionin, però realment la imparcialitat no consisteix en amagar els fets o una part d'ells, per durs que siguin, la objectivitat reclamava aquesta sèrie i que després de tants i tants d'anys de silencis i vergonyes imposades, tothom pogués saber públicament i sense pors una realitat que fins ara s'ha intentat amagar en la mesura en que s'intenta silenciar, en la mesura en què ni tan sols es permet als familiars poder donar terra a les restes dels seus pares, dels seus padrins i padrines, mentre altres han tengut el dret a homenatges durant cinquanta anys i encara ara els pugen als altars, als altres encara ara els neguen poden enterrar dignament als seus familiars. 

Com s'ha dit també avui, per poder passar pàgina, primer s'ha de llegir aquesta pàgina. perquè han estat massa anys de callar i sofrir, callar i sofrir, com ha dit na salvadora. Una besada per a ella, i per a totes les persones que han col·laborat en aquest capítol de sa pobla, per a les víctimes de la dictadura i per a les seves famílies. 

I per aprendre, per aprendre que mai més no hem de permetre, no hem de tolerar viure en una societat que ofegui, que imposi el silenci, que obligui a haver de callar i sofrir.

 

Demà dijous, a les 22, 10h, i el diumenge a les 20'40h per televisió de Mallorca podreu veure aquest capítol.

Comentaris

Afegeix un comentari
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS